پایگاه داده روحانی رانکوهی و مفاهیم بنیادی پایگاه داده تهیه کننده دکتر احمد فراهی
در جلسه اول درس پایگاه داده روحانی رانکوهی به بخشی از مفاهیم مبنایی دانش و تکنولوژی پایگاه دادهها و اصول مدلسازی و طراحی آن پرداخته میشود. پایگاه داده و عناصر اصلی محیط آن معرفی میشود. با مدلسازی معنایی دادهها و محیط انتزاعی آشنا میشویم. سطوح معماریهای پایگاه دادهها بیان میشود. سیستم مدیریت پایگاه دادهها (DBMS) و اجزاء آن شرح داده میشود. به انواع معماریهای سیستم پایگاهی و مفاهیم اساسی مدل رابطهای پرداخته میشود. با زبان SQL به عنوان یک زبان رابطهای و همچنین با دیدهای رابطهای آشنا میشویم و در نهایت طراحی پایگاه دادهها به روش بالا به پایین، سنتز و طراحی فیزیکی را خواهیم دید.
بخش های اصلی جزوه پایگاه داده روحانی رانکوهی
در جلسات بعدی بیان مدلسازی معنایی پایگاه داده ها انجام میگیرد. روش مدلسازی ER و مفاهیم آن را تشریح می شود. رسم نمودار ER و نمادهای آن آموزش داده می شود. تشخیص و رفع مشکلات روش ER و انواع دامها ، محدودیتهای روش ER که با روش EER برطرف می شوند، توصیف مراحل مدلسازی معنایی داده ها و مدلسازی UML و نمادهای به کار رفته در مدلسازی UML تشریح می گردد.
همچنین در ادامه آشنایی با پایگاه داده در محیط انتزاعی و سطوح این محیط، ساختار داده ای رابطه ای و شبکه ای و سلسله مراتبی و ویژگی های آنها، معماری پایگاه داده و دیدهای ادراکی، خارجی و داخلی آن . مقایسه سطوح معماری در محیط ناپایگاهی و پایگاهی. کاربر، زبان میزبان، زبان داده ای فرعی و ویژگی های آنها بیان می گردد.
فهرست اصول طراحی پایگاه داده روحانی رانکوهی
- جلسه اول: مفاهیم پایگاه دادهها
- جلسه دوم: مدلسازی معنایی دادهها
- جلسه سوم: محدودیتهای روش ER
- جلسه چهارم: پایگاه داده در محیط انتزاعی
- جلسه پنجم: معماری پایگاه دادهها
- جلسه ششم: سیستم مدیریت پایگاه دادهها
- جلسه هفتم: DBMS در یک سیستم کامپیوتری
- جلسه هشتم: معماری سیستم پایگاه دادهها
- جلسه نهم: مدل رابطهای
- جلسه دهم: قواعد جامعیت پایگاه دادهها
- جلسه یازدهم: زبان SQL
- جلسه دوازدهم: ادامه زبان SQL
- جلسه سیزدهم: دید در مدل رابطهای
- جلسه چهاردهم: طراحی پایگاه دادههای رابطهای
- جلسه پانزدهم: نرمالترسازی رابطهها
- جلسه شانزدهم: طراحی فیزیکی پایگاه دادهها